Kuusamon Portti

Kesäsafarit

Koko perheen koskenlasku Käylä–Juuma (yläosa)

Käylä – Juuma – osuudella on seitsemän koskea, joiden vaikeusaste on I-III kansainvälistä luokitusta noudattaen. Reitti alkaa Käylän kylästä, ja ensimmäinen koski on Käyläkoski (I). Koski on oikein hyvä harjoittelukoski. Sen jälkeinen suvanto-osuus ajetaan moottorilla kunnes saavutaan Vähän-Käylän koskelle (I). Myös tätä koskea seuraava koski on leppoisa Vääräkoski (I). Se on s-muotoinen koski, joka lienee saanut nimen muotonsa vuoksi. Sitten vuorossa ovat vaativammat kosket, jotka ovat II-luokkaa ja niitä laskiessa meno muuttuu vauhdikkaammaksi. Vaativin koski on viimeisenä, muttei suinkaan vähäisenä, päinvastoin. Harjakoski on luokiteltu III-koskeksi, ja sitä laskiessa voi todellakin tuntea veden voiman! Reitti päättyy Juuman mökki- ja leirintäalueelle.

Kesto: 2 tuntia
Matka: 14 km
Ryhmän koko: väh. 3 hlöä, max. 50 hlöä
Haasteellisuus: helppo, sopii perheille, 7 koskea, luokitus I-III, joki putoaa 17 metriä
Hinta: 30 € /aikuinen, 15 € /lapsi (5-12v.)
Hintaan sisältyy: Kumilautta varusteineen, opas, vakuutukset ja kuljetukset (Juuma–Käylä), alv

Takuulähtönä 20.05. – 30.09. maanantai – lauantai klo 10-12

Suuri koskiseikkailu Juuma–Pähkänäkallio

Suuri koskiseikkailu alkaa rauhallisesti, mutta heti ensimmäinen koski, Niskakoski (III) tarjoaa vauhtia. Myllykoski (IV) alkaa könkäällä. Koski putoaa noin 50 metrin matkalla 5 metriä. Sen jälkeen alkaa Oulangan kansallispuiston alue, jonka ainutlaatuinen jokiluonto tarjoaa ihailtavaksi arvokkaimpien luonnonnähtävyyksien lisäksi lukuisan määrän erilaisia lintulajeja ja harvinaisia kasveja (neidonkenkä ja tikankontti). Todellinen helmi on noin 900 metriä pitkä Aallokkokoski (IV), joka vaatii melojien saumatonta yhteistyötä. Suuret heinäsuova-aallot nousevat seinänä lautan eteen, ja koski putoaa koko matkaltaan 21 metriä. Meno on sen mukaista, ja laskun jälkeen mielen valtaa huikea onnistumisen tunne.

Lautta matkaa tyhjänä Jyrävän könkään mahtavaan syleilyyn ja miehistö kävelee könkään ohi. Rannalla on mainio näköalapaikka, josta näkee hyvin, miten koski ”runnoo” lauttaa. Tämän kosken kohdalla sanonta ”parempi katsoa kuin katua” pätee totisesti! Tauolla nautitaan raikasta mehua, jonka jälkeen koskiseikkailu jatkuu rauhallisemmissa merkeissä (useita koskia I-II). Joki mutkittelee jyrkkien kallioseinämien välissä, ja kosket ovat pitkiä.

Jos joen vesitilanne on hyvä melomista ei tarvita juuri ollenkaan. Maisemat ovat huikaisevat, ja luonnon luomisvoimalla syntyneitä taideteoksia voi vain ihailla. Reitin varrella joesta näkyy hyvin jyrkässä kalliorinteessä seitsemän vuoden vanha karhun talvehtimispesä.

Seikkailu päättyy Pähkänänkallion laavulle, jossa koskien kuohuissa kastuneet vaatteet kuivuvat viimeistään. Kovan melontaurakan jälkeen nälkä on melkoinen ja siksipä sytytetään nuotio ja paistetaan makkaraa. Kaiken kruunaa nokipannukahvittelu, jonka aikana voi katsoa luonnon omaa näytelmää ja kerätä kesämuistoja talteen. Luonnonhelmassa lepää sekä ruumis että mieli, ja pian sitä huomaakin, miten omat huolet kaikkoavat tuulen mukana ja tilalle tulee levollinen olo. Ruokailun jälkeen noustaan jyrkkää rinnettä noin kilometrin verran autolle.

Kesto: 3-4 tuntia
Matka: 10 km
Ryhmän koko: väh. 4 hlöä, max. 40 hlöä
Haasteellisuus: vaativa, sopii myös ensikertalaiselle (ikäraja 18v.), useita koskia, luokitus I-IV, joki putoaa 80 metriä, Patikointi ylös Pähkänäkalliolle noin 1 km (ohjelmaan osallistuminen vaatii fyysistä kuntoa). 
Hinta: 55 € /hlö
Hintaan sisältyy: Kumilautta varusteineen, opas, vakuutukset ja kuljetukset (Pähkänäkallio–Juuma), alv, ohjelmassa mainitut ruokailut (mehu, makkara, nokipannukahvit)

Takuulähtönä 20.05. – 30.09. maanantai – lauantai klo 13-17

Melontareitti Kiutaköngäs-Jäkälämutka (Omatoiminen)

Oulankajoki virtaa laajassa laaksossa Oulangan kansallispuistossa. Joen yläosassa on kauniita rantaniittyjä ja rehevää kasvillisuutta. Alaosassa joki virtaa korkeiden hiekkatörmien, mellojen, keskellä. Oulankajoen ainutlaatuinen luonto tarjoaa ihailtavaksi arvokkaimpien luonnonnähtävyyksien lisäksi lukuisan määrän erilaisia lintulajeja ja harvinaisia kasveja (mm. neidonkenkä ja tikankontti).

Melontareitti alkaa Oulangan kansallispuiston sydämestä, mahtavan Kiutakönkään alapuolisesta suvannosta. Kiutakönkäästä alaspäin aina päätepisteeseen Jäkälämutkaan saakka joki mutkittelee tasaisena kullankeltaisten hiekkarantojen keskellä. Noin 8 km:n melonnan jälkeen on autiotupa Ansakämppä, jossa on nukkumatilat 15 hengelle.

Oulankajoella meloessa pääsee tervehtimään jokivartta pitkin käveleviä vaeltajia, sillä Suomen kauneimpiin ja kuuluisimpiin lukeutuva vaellusreitti Karhunkierros seuraa jokivartta ja näin tarjoaa myös vaeltajille mahdollisuuden tutustua Kuusamon ainutlaatuiseen jokiluontoon. Tulentekopaikkoja on reitin varrella runsaasti, ja jos ei halua itse pystyttää telttaa, seuraava mahdollisuus on yöpyä laavuilla tai autiotuvissa.

Reitin alkaessa lähestyä päätepistettään jokiluonto näyttäytyy melojille kaikessa kauneudessaan, ikään kuin kiittääkseen luontoystäviä  vierailusta ja toivottaakseen heidät tervetulleeksi uudestaan. Ilta-auringon valo viipyy kultaisilla hiekkarannoilla, jotka jatkuvat rantaniityillä. Niityillä kasvaa pohjoisen kesän herkkuja, metsämansikoita ja villiviinimarjoja – auringon kypsyttämiä ja valmiita poimittavaksi. Lämpiminä kesäpäivinä voi myös pulahtaa viilentävään jokiveteen. Oulankajoki on suosittua kalastusaluetta, ja siellä täällä voi nähdä perhokalastajan iloisen kädenheilautuksen. Melontaseikkailu päättyy Jäkälämutkaan, noin kaksi kilometriä Venäjän rajalta olevalle Suomen rajavyöhykkeelle.

Kesto: 6-7 tuntia
Matka: 22 km
Ryhmän koko: 1-40 hlöä
Haasteellisuus: Helppo, sopii perheille 
Hinta: 25 € /henkilö
Hintaan sisältyy: Kanootti ja varusteet (pelastusliivit, mela, kartta, vesitiivis säilytyspussi) sekä kuljetukset Jäkälämutkasta Kiutakönkäälle, vakuutus ja alv.

Takuulähtönä 31.05. – 30.09. maanantai – lauantai

Melontareitti Savilampi- (Metsähallituksen opastuskeskus)- Kiutaköngäs- Jäkälämutka (Omatoiminen)

Kuljetus melontareitin lähtöpisteeseen tapahtuu Savilammen yläpuolelle, noin 300 metriä ennen Savilampea, ja melojat siirtävät kanootit kuljetuskourua pitkin alas lammelle. Heti reitin alussa on Savinalammen maja, jossa on nukkumatilat 6-7 hengelle. Joen ja Savinalammen yhtymäkohdassa on koski, joka lasketaan keskeltä kuohuja. Koski on verraten matala eikä kovin suuri. Savinalampeen laskee pohjoisessa Savinajoki. Jo reitin alussa melojat ovat Oulangan kansallispuiston alueella.

Runsaan 2 km:n melonnan jälkeen kuulee jo mahtavan Taivalkönkään jyrinän. Tätä luonnon nähtävyyttä voi ihailla vain rannalta, laskea sitä ei voida. Kanootit lasketaan keskellä jokea olevan saaren kautta helppokulkuista valmista polkua pitkin vajaat 200 metriä alemmaksi. Jos haluaa jäädä ihailemaan köngästä vielä pitemmäksi aikaa, yösija löytyy Taivalkönkään autiotuvasta, jossa on nukkumatilat 10-15 hengelle.

Taivalkönkään jälkeen Oulankajoki tyyntyy ja viimeistään nyt tyyntyy melojankin mieli. Jokiluonnon omaleimainen kauneus ja täydellinen rauha luovat unohtumattomat puitteet luonnossa liikkumiselle, ja ovat parasta lääkettä kiirettä vastaan. Jos luonnon kauneudesta haluaa nauttia vielä pitempään, retkeä voi jatkaa Kiutakönkään alapuolelta aina Jäkälämutkaan asti. Itse majesteettinen Kiutaköngäs, joka pauhaa jyrkkien kallioseinämien välissä, on ehdottomasti kierrettävä maitse. Kanootit voidaan kantaa ohi kosken hyvää polkua pitkin noin 0,5 km.

Kesto: 2 päivää 
Matka: 34 km
Ryhmän koko: 1-40 hlöä
Hinta: 70 € /hlö
Hintaan sisältyy: Kanootti ja varusteet (pelastusliivit, mela, kartta, vesitiivis säilytyspussi) sekä kuljetukset (vienti Savilammelle ja nouto Jäkälämutkasta), vakuutus ja alv.

Opastettu melontareitti Oulankajoella Savilampi - Oulangan opastuskeskus

Maanantaisin lähtö kello 10.00

Kuljetus melontareitin lähtöpisteeseen tapahtuu Savilammen yläpuolelle, noin 300 metriä ennen Savilampea, ja melojat siirtävät kanootit kuljetuskourua pitkin alas lammelle. Joen ja Savinalammen yhtymäkohdassa on koski, joka lasketaan keskeltä kuohuja. Koski on verraten matala eikä kovin suuri. Savinalampeen laskee pohjoisessa Savinajoki. Jo reitin alussa melojat ovat Oulangan kansallispuiston alueella.

Runsaan 2 km:n melonnan jälkeen kuulee jo mahtavan Taivalkönkään jyrinän. Tätä luonnon nähtävyyttä voi ihailla vain rannalta, laskea sitä ei voida. Kanootit lasketaan keskellä jokea olevan saaren kautta helppokulkuista valmista polkua pitkin vajaat 200 metriä alemmaksi.

Taivalkönkään jälkeen Oulankajoki tyyntyy ja viimeistään nyt tyyntyy melojankin mieli. Jokiluonnon omaleimainen kauneus ja täydellinen rauha luovat unohtumattomat puitteet luonnossa liikkumiselle, ja ovat parasta lääkettä kiirettä vastaan. Melonta päättyy Liikasentien sillan jälkeen oikealle puolelle jokea, Oulangan opastuskeskuksen läheisyyteen.

Kesto: 3-4h
Matka: 12 km
Hinta: 50 € /hlö min 2 kanottia, 
Hintaan sisältyy: Kanootti ja varusteet (pelastusliivit, mela, kartta, vesitiivis säilytyspussi) sekä kuljetukset (vienti Savilammelle ja nouto Oulangan opastuskeskuksesta), vakuutus ja alv.

Suuri Koskiseikkailu Juuma–Oulankajoki

Ohjelman alkuosa kuten edellä. Suurten koskien jälkeen joki tyyntyy ja rauhoittuu, ja maisemat muuttuvat entistä upeammiksi ja majesteettisemmiksi. Lautan lipuessa koskemattoman jokimaiseman ohi tunnelma on lähes taianomainen, ja sen lumouksesta herää vasta silloin, kun joki yhtyy Oulankajokeen. Tästä eteenpäin maisemaa koristavat kultaiset hiekkarannat, jotka hohtavat ilta-auringon valossa. Joki on suosittua kalastusaluetta, ja siellä täällä voi nähdä perhokalastajan iloisen kädenheilautuksen. Joen rantaniityillä kasvaa pohjoisen kesän herkkuja, metsämansikoita ja villiviinimarjoja – auringon kypsyttämiä ja valmiita poimittavaksi.

Seikkailu päättyy Suomen rajavyöhykkeelle, noin kaksi kilometriä Venäjän rajasta. Tässä vaiheessa lautta nostetaan rantaan ja autokyytiä odotellessa nautitaan joen kesäisestä illasta.

Kesto: 6 tuntia
Matka: 20 km
Ryhmän koko: väh. 4 hlöä, max. 40 hlöä
Haasteellisuus: vaativa, sopii myös ensikertalaiselle (ikäraja 18v.), useita koskia, luokitus I-IV, joki putoaa 85 metriä.
Hinta: 70 € /hlö
Hintaan sisältyy: Kumilautta varusteineen, opas, vakuutukset ja kuljetukset (Oulangan rajavyöhyke–Juuma), alv, ohjelmassa mainitut ruokailut (mehu, makkara, nokipannukahvit)

Pyöräilysafari - Nissinvaaran reitti

Alkuosuuden pituus on noin 8 km. Ensimmäisen tauon pidämme reitin varrella olevalla laavulla, jossa nautimme raikasta mehua lähellä virtaavan metsäpuron solinan säestyksellä. Maastopyöräsafarin toinen osuus kulkee alussa maastotiellä mäntykankailla ja noin parin kilometrin jälkeen se jatkuu päällystetyllä tiellä. Reittimme kulkee perinteikkään Nissinvaaran kylän maisemissa.

Mäkiosuuden jälkeen reittimme korkeimmalla kohdalla on aika pitää toinen tauko ja nauttia raikasta mehua. Saavuttuamme leiriin meitä odottaa lämmin sauna pienen metsälammen rannalla. Pehmeiden löylyjen jälkeen on ihana pulahtaa lammen viileään veteen. Puilla lämmitettyn saunan lempeä löyly rentouttaa sekä väsyneet lihakset että mielen ja loihtii autuaan olon. Saunomisen jälkeen on aika nauttia nuotiolla grillattuja suviherkkuja ja kerrata päivän tapahtumat.

Kesto: 5-6 tuntia (pyöräilyosuus 3-4 tuntia)
Matka: 24,5 km
Ryhmän koko: väh. 3 hlöä, max. 20 hlöä
Hinta: 40 € /hlö, ei lapsialennusta
Hintaan sisältyy: Maastopyörä ja pyöräilykypärä, oppaan palvelut, mehu, savustettu kala, vakuutus ja alv.

Takuulähtönä 31.05 – 12.09 maanantaisin klo 10 – 16

Kalastussafari Petäjälammella

Kalatonta vettä ei Kuusamosta taida löytyäkään. Petäjälammen syvissä vesissä piileskelee istutettuna harri, siika ja lohi, sekä luonnostaan hauki ja ahven.Siinä onkin jo mahdollisuus kunnon saaliiseen. Koko perheen kalastusretkelle on helppo lähteä hakemalla kalastusvälineet Kuusamo Safariksesta, perheen pienimmille mato-onki ja isommille heittovapa.

Kesto: 4 tuntia
Hinta: 25 € /hlö
Hintaan sisältyy: Soutuvene, pelastusliivit, onki tai heittovapa, Petäjälammen kalastuslupa, vakuutus ja alv.
Lisämaksusta: Savustuspalvelu 5 € /kala (kala perataan, suolataan, savustetaan ja pakataan)

HUOM! Arvokaloihin on kiintiö (harri, siika ja kirjolohi), yhdellä luvalla niitä saa kalastaa kaksi kappaletta.